Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sernik na zimno z galaretką i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny, rozpływający się w ustach, prosty do przygotowania serniczek na zimno dobry na każdą porę. Posmakuje każdemu.

Sernik na zimno z galaretką i borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami

 

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do sernika
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki suszonej, otartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 7 łyżek zimnej wody
  • 0,5 l wrzątku

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami

Wykładanie tortownicy biszkoptami:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Tortownica wyłożona papierem do pieczenia i biszkoptami

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm ułożyć biszkopty.

Przygotowanie masy:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Masa serowa z dodatkiem borówek i przyprawy do sernika

Twaróg dokładnie lecz delikatnie wymieszać z 150 g umytych i osuszonych borówek, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą do sernika.

Rozpuszczanie żelatyny w kąpieli wodnej:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Żelatyna w trakcie rozpuszczania w kąpieli wodnej

Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą rozpuścić w kąpieli wodnej (układając nad naczyniem z parującą, gotującą się wodą, ciągle mieszając). Energicznie mieszając zawartość miski, rozpuszczoną żelatynę stopniowo wlewać do masy serowej.

Kończenie sernika:

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Wierzch sernika z wyłożonymi borówkami i skórką pomarańczy

Masę wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Poukładać pozostałe borówki i posypać całość skórką z pomarańczy.Włożyć do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać na sernik. Deser odłożyć na noc do lodówki, by dobrze stężał. Smacznego!