Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekki jak puch, mocno owocowy sernik na zimno z dodatkiem kolorowych galaretek i truskawek na warstwie biszkoptów.Polecam zwłaszcza na upalne letnie dni.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 50 dag sera białego
  • 15 dag wiśni kandyzowanych
  • 1/2 kostki masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka różowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 galaretka zielona
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 30-40 dag świeżych lub mrożonych truskawek
  • dodatkowo:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Galaretki każdą z osobna (różowa, niebieska, zielona)rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do chłodnego miejsca do lekkiego stężenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do chłodnego miejsca do lekkiego stężenia.

Masa z serków:

Ser mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach dwukrotnie. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy,dokładnie ucieramy.

Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dajemy stopniowo tężejącą galaretkę różową i miksujemy.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy ciasno biszkoptami. Na biszkoptach rozkładamy wiśnie kandyzowane. Gotową masę wylewamy na biszkopty. Wkładamy na chwilkę do lodówki aby stężała.

Do drugiej części serka dodajemy tężejącą galaretkę niebieską, miksujemy razem i wylewamy na pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki na chwilkę aby masa stężała.

Do trzeciej części serka dajemy galaretkę zieloną, miksujemy razem. Wylewamy na masę niebieską. Wkładamy całość do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy na wierzchu truskawki.

Zalewamy galaretką (tężejącą) truskawkową.

Gotowy sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sernik na zimno
Po całkowitym stężeniu galaretki wyjmujemy serniczek z tortownicy