Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik na zimno z galaretką i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik na zimno z owocami jest moim ulubionym ciastem.

Sernik na zimno z galaretką i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką i owocami

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 galaretka malinowa
  • 20 dag malin
  • 10 dag borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką i owocami
Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty. Żelatynę wymieszać w 1/2 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać. Serek homogenizowany włożyć do miski, dodać rozpuszczoną żelatynę, aromat i zmiksować. ( w razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem). Jeden blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy, wyłożyć przygotowany ser i przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno z galaretką i owocami
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty
Sernik na zimno z galaretką i owocami
Serek homogenizowany wymieszać z zelatyną i aromatem
Sernik na zimno z galaretką i owocami
Ser wyłożyć na przygotowany blat ułożony w tortownicy
Sernik na zimno z galaretką i owocami
Przykryć drugim blatem ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką