Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z galaretkami
Na samym początku przygotować galaretki. Każdą ugotować według opisu na opakowaniu tylko nie 500 ml. wody, a 400 ml. Po przygotowaniu galaretki zostawić do całkowitego stężenia. Po całkowitym stężeniu galaretki pokroić w drobniejsze różnej wielkości kawałki.
Truskawki oczyścić ze szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić na połówki, kilka zostawić w całości do dekoracji.
Śmietanę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do większej miski wbić jajka dodać cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej porcjami dodawać mielony twaróg oraz ubitą na sztywno śmietanę 30 % (część śmietany odłożyć do dekoracji) wymieszać do połączenia składników. Do całości wmieszać pokrojone wcześniej przygotowane galaretki ( z każdej galaretki trochę odłożyć do dekoracji ) Następnie cienkim strumykiem wolno wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatyna ma być letnia a nie gorąca).
Formę o długości 36 cm i szerokości 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozłożyć herbatniki.
Herbatniki posmarować konfiturą z wiśni.
Do tak przygotowanej foremki wyłożyć masę serową, wyrównać górę i włożyć do lodówki do stężenia.
Po całkowitym stężeniu na masę serową ułożyć przygotowane połówki truskawek i zalać rozpuszczoną wystudzoną lekko tężejącą czerwoną galaretką. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
Udekorować ubitą śmietaną, truskawkami, kawałkami galaretek oraz listkami mięty.
Truskawki oczyścić ze szypułek, opłukać, osuszyć i pokroić na połówki, kilka zostawić w całości do dekoracji.
Śmietanę 30 % mocno schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do większej miski wbić jajka dodać cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej porcjami dodawać mielony twaróg oraz ubitą na sztywno śmietanę 30 % (część śmietany odłożyć do dekoracji) wymieszać do połączenia składników. Do całości wmieszać pokrojone wcześniej przygotowane galaretki ( z każdej galaretki trochę odłożyć do dekoracji ) Następnie cienkim strumykiem wolno wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatyna ma być letnia a nie gorąca).
Formę o długości 36 cm i szerokości 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozłożyć herbatniki.
Herbatniki posmarować konfiturą z wiśni.
Do tak przygotowanej foremki wyłożyć masę serową, wyrównać górę i włożyć do lodówki do stężenia.
Po całkowitym stężeniu na masę serową ułożyć przygotowane połówki truskawek i zalać rozpuszczoną wystudzoną lekko tężejącą czerwoną galaretką. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
Udekorować ubitą śmietaną, truskawkami, kawałkami galaretek oraz listkami mięty.