slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik na zimno z jeżynową galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowity serniczek na zimno na chrupiącym spodzie herbatnikowym. Góra to aromatyczna galaretka z jeżyn w syropie. Całość tworzy świetny smak i pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam na deser do kawy lub herbaty.

Sernik na zimno z jeżynową galaretką

Składniki:

Sernik na zimno z jeżynową galaretką

 

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 1,5 szkl gorącej wody
  • 1 słoik jeżyn w syropie (290 ml)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • oraz tortownica o śred. 18 cm

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z jeżynową galaretką
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Mieszamy dokładnie ciastka z rozpuszczonym masłem i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią. Ugniatamy masę ciasteczkową i wkładamy tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy. Do miski przekładamy mascarpone i jogurt oraz miksujemy razem. Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Przelewamy masę sernikową na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki. 

Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody. Jeżyny w syropie przelewamy do miski i dolewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Mieszamy razem. Gdy galaretka jeżynowa zacznie tężeć, przelewamy ją na sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.