BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik na zimno z musem z wiśni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sernik na zimno z musem z wiśni na puszystym, delikatnym biszkopcie. Jego smak skusi niejedno podniebienie. Po zjedzeniu jednego kawałka mamy ochotę na drugi kawałek.

Sernik na zimno z musem z wiśni Więcej zdjęć (17)

Składniki:

Sernik na zimno z musem z wiśni

 

  • Biszkopt
  • jajka 5 szt,
  • cukier 3/4 szkl,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • maka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona płaska łyżeczka,

 

  • Masa serowa;
  • twaróg z wiaderka 700 g,
  • śmietana 30 % 300 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • żelatyna 25 g,
  • woda zimna 1/3 szkl,

 

  • Mus wiśniowy;
  • wiśnie bez pestek około 500 g,
  • cukier 5 łyżek,
  • żelatyna 15 g,
  • woda zimna 60 ml,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • cukier puder 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z musem z wiśni
Biszkopt;

średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.

Do ubitej masy dodawać cały czas ubijając po 1 żółtku na przemian z cukrem.

Do ubitej masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

Masę przełożyć do przygotowanej blaszki ,włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35 minut a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa serowa;

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia , następnie podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.(nie doprowadzić do zagotowania).

Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno , następnie dodawać małymi porcjami twaróg z wiaderka miksując na małych obrotach do połączenia składników.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej ,wymieszać a następnie 

połączyć z pozostałą masą serową.

Jeden placek biszkoptu wkładamy razem z papierem do blaszki,nakładamy masę serową rozkładając ją na całej powierzchni biszkoptu.Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Mus wiśniowy ;

Wiśnie bez pestek włożyć do garnka dodać cukier i zagotować aż puszczą sok,zdjąć z ognia lekko przestudzić i zmiksować blenderem.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia a następnie podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.

Żelatynę połączyć z 2 łyżkami musu wiśniowego wymieszać , a następnie wymieszać z pozostałym musem.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodać śmietan fix.

Ubitą śmietanę połączyć z musem wiśniowym,następnie mus rozłożyć na masie serowej i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Po wyjęciu i pokrojeniu można udekorować ubitą śmietaną i listkami mięty.

Pozostały drugi placek biszkoptu wykorzystam na inne ciasto.
Sernik na zimno z musem z wiśni
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę
Sernik na zimno z musem z wiśni
Do masy dodajemy żółtka na przemian z cukrem
Sernik na zimno z musem z wiśni
Do masy jajecznej delikatnie wmieszamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą
Sernik na zimno z musem z wiśni
Masę przekłafdamy na średniej wielkości blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Sernik na zimno z musem z wiśni
Pieczemy do suchego patyczka około 35 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki
Sernik na zimno z musem z wiśni
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie a następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia .uważając aby się nie zagotowała
Sernik na zimno z musem z wiśni
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a nastepnie z rozpuszczoną letnią żelatyną
Sernik na zimno z musem z wiśni
Ubitą śmietanę porcjami łączymy z serem i dokładnie mieszamy
Sernik na zimno z musem z wiśni
Jeden placek biszkoptu wkładamy z powrotem na papierze do blaszki i rozkładamy na nim masę serową
Sernik na zimno z musem z wiśni
Masę serową rozkładamy na całej wielkości biszkoptu i wkładamy do lodówki do stężenia
Sernik na zimno z musem z wiśni
Wiśnie wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i gotujemy aż puszczą sok,zdejmujemy z ognia i miksujemy
Sernik na zimno z musem z wiśni
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę a następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną
Sernik na zimno z musem z wiśni
Masę wiśniową rozkładamy na masie serowej
Sernik na zimno z musem z wiśni
Rozkładamy po całym biszkopcie
Sernik na zimno z musem z wiśni
Ponownie wkładamy do lodówki i gotowe
Sernik na zimno z musem z wiśni
Pyszny sernik na zimno gotowy do podania