ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sernik z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony sernik na startych jabłkach i na herbatnikowym spodzie jest bardzo puszysty, lekki, w trakcie jedzenie chce się jeść więcej i więcej.

Sernik z jabłkiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z jabłkiem

 

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • miękkie masło 100 gram,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • twaróg sernikowy wiaderko 1 kg,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 2 łyżki

 

  • herbatniki 200 gram
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkiem

ETAP 1:

Sernik z jabłkiem
Szara reneta lub antonówka jest najlepsza.

Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać do startych jabłek kaszę manną i wymieszać.

ETAP 2:

Sernik z jabłkiem
Dobrze utarte jajka dadzą sernikowi puszystości.

Miękkie masło, żółtka, cukier utrzeć mikserem do białości z 3 minuty.

ETAP 3:

Sernik z jabłkiem
Składniki powiiny być dobrze połaczone mikserem.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, aromat waniliowy, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik z jabłkiem

Ubite białka na pianę sztywną dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę.

ETAP 5:

Sernik z jabłkiem

Formy silikonowe keksówki 3 sztuki 20x11 cm, na dnie formy ułożyć podwójnie herbatniki, na herbatniki wyłożyć jabłka starte z kaszą manną, łyżką wygładzić wierzch.

ETAP 6:

Sernik z jabłkiem

Na jabłka wylać masę serową , łyżką wygładzić wierzch.

ETAP 7:

Sernik z jabłkiem

Piekarnik nagrzany na 170C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formach serniki wystudzić dobrze, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.

ETAP 8:

Sernik z jabłkiem

Sernik wyjąć z formy (2 formy do pracy męża są) i posypać pudrem cukrem.