Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To zdrowe ciasto zawiera sporą ilość błonnika, a jego sytość idealnie zaspokoi mały głód oraz ochotę na coś słodkiego zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Ciasto ładnie wyrasta pomimo "ciężkich" składników (płatków, mąki pełnoziarnistej.

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Forma o wymiarach 20 x 20 cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1-2 jabłka

Sposób przygotowania:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Jabłka:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Ciasto najbardziej smakuje mi z jabłkami, choć możecie je zastąpić dowolnymi owocami.

Jabłka pokroić w plasterki.

Masa:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Można użyć mąki zwykłej lub pełnoziarnistej - albo je pomieszać.

W jednej misce należy połączyć mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.
Następnie wszystko razem wymieszać.

Przed pieczeniem:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Do pieczenia można użyć również okrągłej tortownicy.

Ciasto przelać do blaszki wysłanej papierem dopieczenia i na wierzchu ułożyć jabłka.

Pieczenie:

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym pierniku 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.