SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z malinami wg Koper

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sernik na zimno z malinami wg Koper Więcej zdjęć (5)

Na koniec lata- sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno z malinami wg Koper

 

  • 500g homogenizowanego serka waniliowego
  • 200g śmietany kremówki (30%)
  • 60g żelatyny fix deserowej
  • 150ml + 400ml wody
  • 350g malin
  • Galaretka malinowa (taka na ½ l wody)
  • 21 okrągłych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami wg Koper
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (50ml zimnej wody + 100ml wrzątku) Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodajemy do serka homogenizowanego i chwilę razem ubijamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Na biszkoptach wykładamy serkową masę. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Na zastygniętym spodzie układamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sernik na zimno z malinami wg Koper
Biszkopty układamy na dnie tortownicy
Sernik na zimno z malinami wg Koper
Przygotowujemy masę z serków śmietany i żelatyny
Sernik na zimno z malinami wg Koper
Maliny ułożone na cieście zalewamy tężejącą galaretką
Sernik na zimno z malinami wg Koper
Kawałek sernika na zimno z malinami na deser