Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z serkami danioWykonanie:
Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę i zalewamy ja wodą aby napęczniała (10-15 minut starczy). Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy na gazie aby się rozpuściła i zostawiamy ja do ostudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem i dodajemy danio cały czas mieszając. Cztery łyżki masy serowej wkładamy do garnuszka z żelatyną i delikatnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, a następnie przekładamy do masy serowej i mieszamy.
Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie nasze herbatniki waniliowe i cytrynowe. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut, by stężał sernik.
Po 30 minutach wyjmujemy sernik z lodówki i kładziemy na nim poziomki, zalewamy schłodzona lekko tężejącą galaretką i do lodówki najlepiej na cała noc. Następnego dnia cieszymy się smakiem kolorami i pysznymi poziomkami.
Herbatniki są bez cukru i fajne komponują się z sernikiem, smak cytrynowego i waniliowego herbatnika wyczuwalny.
Forma 26 cm
Jagodowa
lalunia