pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sernik na zimno z truskawkami...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w sam raz na upalne dni.

Sernik na zimno z truskawkami...

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami...

 

  • 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 olejek śmietankowy
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 5 galaretek cytrynowych do masy
  • 4 galaretki truskawkowe na wierzch ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami...
Śmietanę ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Cały czas miksując dodajemy po trochu twaróg waniliowy. Do 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody dodajemy 6 łyżek żelatyny i odstawiamy do rozpuszczenia. 5 sztuk galaretek cytrynowych robimy według przepisu na opakowaniu. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i olejek śmietankowy. Wszystko dobrze mieszamy, studzimy i łączymy z masą twarogową. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 28 x 40 cm. Truskawki myjemy, kroimy na połówki i układamy na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 20 min aby stężało. Rozrabiamy 4 galaretki truskawkowe, studzimy i zalewamy nimi ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, aby dobrze stężało.