Sposób przygotowania:
Sernik nowojorski z gałązkami kakaowymiCiasto
Ciastka kruszymy / zgniatamy na okruchy i łączymy ze stopionym masłem .
Jajka ubijamy , dodajemy cukier puder , ser , jogurt naturalny , wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji .
Spod tortownicy wylepiamy ciastkami i wlewamy na górę ciasto .
----Pieczemy w 150 stopniach przez 60-70 min.
Gałązki :
Białko wbijamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania białej konsystencji .
Kakao wsypujemy do osobnej miski ( ok. szklanka)
Koperek myjemy i osuszamy , odrywamy na male części , obskubujemy z nadmiaru zielonego (obrywamy) każdą krótką gałązkę i moczymy w białku cukrem pudrem , następnie moczymy w kakao i przekładamy na blachę do pieczenia . Koperek osuszamy w piekarniku w 50-100 stopniach do momentu całkowitego wysuszenia.
Płaty czekoladowe
Czekoladę rozpuszczamy np.w kąpieli wodnej i układamy na papier do pieczenia i odkładamy do stwardnienia w chłodne miejsce np. na balkon.
Podanie
Sernik podajemy schłodzony najlepiej z lodówki, układamy koło niego koperkowe gałązki i płaty czekoladowe, które można włożyć koło sernika np. w gałkę loda lub sorbetu. Gałązki i płaty czekoladowe jadana sernikowi świątecznego klimatu i pysznie smakują.