migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik owocowa kopuła

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owocowa kopuła to sernik na zimno zrobiony w misce stąd też jego kształt. To taki sernik resztkowy bo wykorzystałam do niego to co akurat miałam pod ręką.

Sernik owocowa kopuła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik owocowa kopuła

warstwa I

  • galaretka niebieska +1,5 szklanki gorącej wody
  • 200 g borówek

warstwa II

  • 300 zmielonego sera, u mnie z wiaderka
  • 3 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
  • galaretka truskawkowa +1 szklanka gorącej wody

warstwa III

  • 3 brzoskwinie
  • galaretka żółta (cytrynowa) +1 szklanka gorącej wody

warstwa IV

  • 300 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka
  • galaretka truskawkowa +1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik owocowa kopuła
Przygotować miskę, u mnie szklana o średnicy 20 cm i pojemności 2 litry. Miskę wyłożyć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.

Warstwa I

Galaretke niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Gdy juz będzie zimna na dno szklanej miski wsypać borówki. Zalać galaretką i odstawić do loodówki do stężenia. 

Warstwa II

Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance goracej wody. Odstawić do wystudzenia. Ser zmiksowac z dżemem. Dodać wystudzona galaretkę i ponownie zmiksować. Masę wylać na galaretkę z borówkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa III

Galaretkę cytynową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia. Brzoskiwnie pokroic na plasterki i ułożyć na warstwie II i zalać zimną galaretką cytynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa IV

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę odstawić do wystudzenia. Następnie ser zmiksować z zimna galaretką. Masę wylać na warstwę III. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Sernik owocowa kopuła
Galaretke niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Gdy już będzie zimna na dno szklanej miski wsypać borówki.
Sernik owocowa kopuła
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Sernik owocowa kopuła
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Odstawić do wystudzenia.
Sernik owocowa kopuła
A tak serniczek prezentuje się w przekroju