Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z wiśniamiDrożdże:
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Ciasto:
Do mąki wsypujemy cukier puder, sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki.
Do pieczenia:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i lekko posypanej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto.
Pieczenie i podanie:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)