Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto drożdżowe z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami-wiśniami. Ciasto nie musi wyrastać, robimy i od razu pieczemy. Ciasto jest bardzo pyszne. Polecam.

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Drożdże:

Ciasto drożdżowe z wiśniami
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Ciasto:

Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

Do mąki wsypujemy cukier puder, sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.

Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Do pieczenia:

Ciasto drożdżowe z wiśniami
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki, dajemy wiśnie z cukrem.

Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i lekko posypanej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Wydrylowane i dokładnie odsączone z soku wiśnie mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie wykładamy na ciasto.

Pieczenie i podanie:

Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto pieczemy, gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.