Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1310]

Sernik pastelowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W taką pogodę najlepiej przygotować sernik na zimno. Uwielbiam serniki na zimno z owocami lub galaretką.

Sernik pastelowy na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik pastelowy na zimno

warstwa I

  • galaretka bursztynowa - 1 opak
  • woda gotowana do galaretki - 450 ml

warstwa II

  • serki homogenizowane 2 szt ( 400 g)
  • masło - 1/4 kost
  • woda gotowana - 1 szkl
  • galaretka truskawkowa - 1 opak

warstwa III

  • galaretki ametystowe- 2 opak , smak wieloowocowy
  • woda gotowana - 700 ml

warstwa IV

  • galaretka niebieska- 1 opak , smak mocno owocowy
  • woda gotowana - 1 szkl
  • masło - 1/4 kost
  • serki homogenizowane - 2 szt ( 400g )

warstwa V

  • galaretka o smaku truskawkowym- 1 opak
  • woda gotowana - 300 ml

warstwa VI

  • serek Tutti - 150 g smak waniliowy
  • masło - 1/4 kost
  • galaretka szafirowa - 1 opak
  • woda gotowana - 340 ml

Sposób przygotowania:

Sernik pastelowy na zimno
Galaretkę bursztynową rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę wylać do tortownicy 27 cm, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masło roztopić w rondlu na ogniu, zdjąć z ognia, dodać serki, wymieszać, wlać rozmieszaną w wodzie galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia, wylać na galaretkę bursztynową.

Tak samo postąpić z pozostałymi warstwami z galaretek i serka homogenizowanego.

Włożyć sernik do lodówki na ok. 4 godz.
Sernik pastelowy na zimno
Masło zostało rozpuszczone i do masła zostały dodane serki
Sernik pastelowy na zimno
Do masła i serków dodano galaretkę rozpuszczoną w wodzie i wszystko dokładnie wymieszano