Sposób przygotowania:
Sernik gotowany1.
W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając.
Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić.
2.
Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.
3.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową.
4.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki.
5.
W małym rondelku stopić masło, dodać cukier i kakao, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i szybko ją wymieszać.
Na koniec wsypać suchą żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć.
Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami.
Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało.
gosia56
edytaha
Zapraszam Gosiu :)