SUPERPRZEPIS

Sernik gotowany

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik gotowany

Pyszny delikatny serniczek, do przygotowania którego nie ma potrzeby odpalania piekarnika. Robiłam go już trzykrotnie i za każdym razem smakował tak samo idealnie.

Składniki:

Sernik gotowany

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 7-8 pełnych łyżeczek żelatyny (zależy od gęstości sera)
  • 500 ml śmietanki kremówki

POLEWA:

DODATKOWO:

  • herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy
  • garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany

1.

Sernik gotowany
Wszystkie składniki masy serowej oprócz kremówki umieścić w garnku.

W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając.

Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić.

2.

Sernik gotowany
Herbatniki rozłożyć jeden przy drugim na dnie formy.

Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.

3.

Sernik gotowany
Do schłodzonej masy serowej dodać ubitą kremówkę.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową.

4.

Sernik gotowany
Masę serowo śmietanową wyłożyć na herbatniki.

Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki.

5.

Sernik gotowany
Na powierzchni ciasta rozprowadzić polewę i rozsypać orzechy z migdałami.

W małym rondelku stopić masło, dodać cukier i kakao, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i szybko ją wymieszać.

Na koniec wsypać suchą żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć.

Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami.

Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało.