Sposób przygotowania:
Sernik pięcioskładnikowy z borówkamiUbijanie piany z białek
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ucieranie żółtek z masłem i cukrem
Miękkie masło, żółtka i cukier umieścić w misce. Ucierać mikserem około 10 minut na gładką, białą masę bez grudek. Dodać ser i miksować 3 minuty.
Pieczenie:
Do masy z żółtek, sera i cukru dodać pianę z białek i wymieszać szpatułką dokładnie, lecz delikatnie. Masę przelać do tortownicy 26 cm. Na wierzch wyłożyć owoce i docisnąć. Sernik piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Studzić przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przełożyć na jeszcze minimum dwie godziny do lodówki. Życzę smacznego!