Sposób przygotowania:
Sernik pieczony z pulpą mangotwaróg
Do jednej miski dodać żółtka, a białka oddzielić do drugiej. Do żółtek dodać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera (ma być puszysta masa jajeczna).
Jak już masa jajeczna jest dokładnie zmiksowana dodać margarynę o temperaturze pokojowej. Całość zmiksować, a następnie wsypać proszek z dwóch budyniów i zmiksować na jednolitą masę z ubitymi żółtkami.
twaróg
Do zmiksowanej masy jajecznej z budyniami przełożyć twaróg z wiaderka. Całość połączyć za pomocą miksera. W międzyczasie z ananasa odlać syrop, a owoce pokroić w mniejszą kostkę (jeżeli ktoś nie lubi ananasa można go pominąć ja uwielbiam). Do masy dodać pokrojonego ananasa i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.
twaróg
Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą sztywną pianę z białek dodać do przygotowanego ciasta twarogowego z owocem ananasa. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łopatki do połączenia się twarogu z białkiem.
twaróg
Gdy mamy już masę twarogową połączoną z ubitym białkiem, przelać ciasto do blaszki 37 * 25 wysmarowanej margaryna i posypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut do ładnego zarumienienia. Na 20 minut przed końce pieczenia można położyć folię aluminiową, aby sernik się nie spalił. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na pięć minut następnie wyjąć i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
twaróg
W czasie gdy sernik na spokojnie sobie stygnie przygotować pulpę. Do miski lub większej salaterki wlać dwie szklanki gotowanej wody. Wsypać dwie bezbarwne galaretki (ja dałam tropikalne), dokładnie rozmieszać i postawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już rozrobione galaretki są całkiem zimne z puszki przełożyć całą pulpę i zamieszać ,aby połączyła się z galaretkami. Czekać tak długo. aż pulpa z galaretkami zacznie gęstnieć. Wtedy zalać ostudzony sernik i włożyć do lodówki aby pulpa stężała. Sernik podczas studzenia lekko opadł ale to w niczym nie przeszkadza.
twaróg
Po stężeniu się w lodówce pulpy sernik idealnie się kroi nie rozpada się. Ja nie używam żelatyny po prostu jej nie lubię. Można dać jak ja galaretki bezbarwne tylko myślę że inny smak np. truskawkę ponieważ tropikalne dają połączenie z mango jako gorzkie albo ja nie mam smaku ponieważ nigdy nie jadłam mango. Lecz taki sernik polecam gorąco.