ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik pieczony ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest zwarty, ale delikatny i wilgotny. Smakuje doskonale na każdą okazję, a spód z ciastek kakaowych jest smacznym dodatkiem.

Sernik pieczony ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik pieczony ze skórką pomarańczową

 

  • spód sernika:
  • ciastka kakaowe 500 gram,
  • masło miękkie 100 gram

 

  • sernik: jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1/2 szklanki,
  • masło 100 gram miękkie,
  • twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kaszka manna 4 łyżki,
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Ciastka kakaowe pokruszyć do miski, dodać miękkie masło i ręką połączyć składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, masę z ciastek wylepić na całe dno formy, schować do lodówki.

Wszystkie składniki sernika temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty.

Do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną, kandyzowane skórki pomarańczy i mikserem połączyć składniki.

Masę serową wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, sernik w formie mocno wystudzić.

Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Składniki sernika temperatura pokojowa.
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną.
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Sernik powinien mieć nie za rzadką konsystencję.
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Sernik powinien dobrze wystygnąć w tortopwnicy.
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową
Sernik pieczony ze skórką pomarańczową