ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Łopatka do pieczywa z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe domowe mięso do pieczywa. Smakuje wyśmienicie i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy. W szybkowarze jest szybko gotowe, aromatyczne i kruche.

Łopatka do pieczywa z szybkowara Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Łopatka do pieczywa z szybkowara

 

Sposób przygotowania:

Łopatka do pieczywa z szybkowara
Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa.Przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.

Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.

W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam kawałek łopatki, aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.

W szybkowarze dobrze wystudzić mięso. Zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić) suunąć nić i kroić na plasterki.
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Cały płat mięsa mocno natrzeć przyprwami.
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Do wiązania używam nić do szycia z czterech nitek
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Z kazej strony mocno zrumienić mięso na rumiano.
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Tłuszcz wykorzystać można do sosu, bigosu.
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Łopatka do pieczywa z szybkowara