Sposób przygotowania:
Łopatka do pieczywa z szybkowara
Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa.Przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.
Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.
W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam kawałek łopatki, aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
W szybkowarze dobrze wystudzić mięso. Zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić) suunąć nić i kroić na plasterki.
Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.
W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam kawałek łopatki, aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
W szybkowarze dobrze wystudzić mięso. Zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić) suunąć nić i kroić na plasterki.