Sposób przygotowania:
Sernik podwójnie pieczony
Czekoladowy środek: Nad parą rozpuścić czekoladę. Do sera, dodać cukier i płynną czekoladę, zmiksować. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i kakao, krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C . Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 20 minut. Spód formy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie zakładać obręczy. Boki sernika czekoladowego odkrajać dookoła, wyjąć, przenieść na środek większego spodu tortownicy. Założyć obręcz tortownicy. Na wierzch i dookoła sernika wyłożyć białą masę serową.Białka ubić na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier i budyń waniliowy zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz zmiksować. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Jasną masę serową wyłożyć na wierzch i boki ciemnego sernika. Piec ok. 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Ostudzić. Brzoskwiniowy mus: Brzoskwinie zmiksować blenderem. Otrzymany mus dopełnić do 2 szklanek sokiem brzoskwiniowym z puszki. Wlać do garnka, mocno podgrzać. Wsypać galaretkę, rozpuścić mieszając. Ostudzić. Wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia galaretki.
karola25
MałaMi89
Świetny jest ten sernik, przymierzam się do takiego ;))))
dorota w
Dziękuję za czujność!
marietta