dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik ombre z czarną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowy sernik z jedną częścią śmietankową a drugą z czarnymi porzeczkami. Pieczony na kruchym cieście, a zwieńczony "polewą" śmietanową. Pyszny, sezonowy, z efektem ombre.

Sernik ombre z czarną porzeczką

Składniki:

Sernik ombre z czarną porzeczką

spód

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

masa serowa

polewa

  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik ombre z czarną porzeczką
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto.

Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut.

Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na 2 równe części.

Do podstawowej masy serowej wlać mleko, krótko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.

Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do podstawowej masy serowej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczoną warstwę śmietankową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na upieczony sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec jeszcze ok. 12-15 min.