Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z musem z czarnej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny sernik, taki w sam raz, nie za słodki, lekko kwaśny za sprawą czarnej porzeczki. Bardzo polecam upiec.

Sernik z musem z czarnej porzeczki

Składniki:

Sernik z musem z czarnej porzeczki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny

Mus porzeczkowy:

  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • pół szklanki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z musem z czarnej porzeczki
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy.

3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.