monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1333]

Sernik porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, delikatny i taki rozpływający się w ustach serniczek z czerwonymi porzeczkami. Sernik jest bez ciasta i z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, ale w niczym to nie przeszkadza. Zresztą sami się przekonajcie, zapraszam:)

Sernik porzeczkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik porzeczkowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik porzeczkowy

ETAP 1:

Sernik porzeczkowy
porzeczki zmiksować a następnie przetrzeć przez sito

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. 200 g przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.

ETAP 2:

Sernik porzeczkowy
do utratych jajek dodać ser z widerka i wymieszać

Masło roztopić i ostudzić, Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje „cukru” i utrzeć na jasną masę. Partiami dodawać ser i dokładnie mieszać po każdej łyżce.

ETAP 3:

Sernik porzeczkowy
do masy serowej dodać mus z porzeczek

Wlać masło oraz mus z porzeczek, zmiskować. Na koniec dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać mikserem.

Do małej miseczki przesypać porzeczki w całości, dodać łyżeczkę mąki i ostrożnie wymieszać.

Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać silikonową łyżkę.

ETAP 4:

Sernik porzeczkowy
sernik piec w kąpieli wodnej

Tortownicę o średnicy 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, od spodu ( na zewnątrz) zabezpieczyć folią aluminiową i wlać masę serową. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości ciepłą wodą, sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 160 st i wstawić sernik.

Piec około godziny, następnie zostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Gdy to nastąpi włożyć do lodówki na całą noc.

Frużelina:

Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz erytrol i na małym ogniu zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do zagotowanych owoców dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 1 minute stale mieszając.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Sernik uwolnić z obręczy i polać frużeliną, wstawić do lodówki na jeszcze godzinę i podawać, smacznego!