Sposób przygotowania:
Sernik straciatella z musem truskawkowymETAP 1:
Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
ETAP 2:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste.
ETAP 3:
Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową.
ETAP 4:
Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę. Wylać na schłodzony, czekoladowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez około 60 min.
Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki.
Umyte i odszypułkowane truskawki przełożyć do garnuszka, zasypując cukrem.
Podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładki mus i ponownie zagotować.
Wsypać galaretkę i chwilę mieszać. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony sernik.
Po stężeniu wyjąć sernik z formy. Smacznego :)