Sposób przygotowania:
Sernik "Straciatella" z wiśniamiciasto
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak biszkopt, czyli ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, każdą kolejną część dodajemy po rozpuszczeniu sie partii.
Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia. Odstawiamy mikser i do masy dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladę- delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut
Sprawdzamy patyczkiem i studzimy.
masa serowa
Czekoladę ścieramy na dużych oczkach
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Do ubitej dodajemy stopniowo ser.
Żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia i podgrzewamy do rozpuszczenia-
dodajemy łyżkę masy serowej- dokładnie mieszamy i nie przerywając ubijania wlewamy do masy,
Na końcu dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na blat, wyrównujemy górę.
galaretka
Kompot mocno podgrzewamy ale nie gotujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Galaretkę odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej, lekko już gęstniejącej dodaje wiśnie i wylewamy na ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
SylaUla