reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Sernik "Straciatella" z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taka moja wariacja na temat czekolady. Bardzo lubię lody straciatella w duecie z z miętowymi lub z wiśniowymi właśnie, dlatego powstał ten przepis.

Sernik "Straciatella" z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik "Straciatella" z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka M
  • 1/4 szklanka cukru
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej z min.80% kakao

 

  • Masa serowa
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru ( jeżeli lubicie to można więcej)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny +3 łyżki wody
  • 50 g czekolady gorzkiej z min.80% kakao

 

  • Galaretka
  • 1/2 l kompotu z wiśni ( można uzupełnić wodą) + owoce
  • galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Sernik "Straciatella" z wiśniami

ciasto

Sernik "Straciatella" z wiśniami
czekoladę mozna zetrzeć lub posiekać, ale wtedy bedzie sie gorzej kroić

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak biszkopt, czyli ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, każdą kolejną część dodajemy po rozpuszczeniu sie partii.

Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia. Odstawiamy mikser i do masy dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladę- delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut

Sprawdzamy patyczkiem i studzimy.

masa serowa

Sernik "Straciatella" z wiśniami
śmietana 36 % lepiej sie ubija, ale jest bardziej kaloryczna

Czekoladę ścieramy na dużych oczkach

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Do ubitej dodajemy stopniowo ser.

Żelatynę zalewamy zimną wodą odstawiamy do napęcznienia i podgrzewamy do rozpuszczenia-

dodajemy łyżkę masy serowej- dokładnie mieszamy i nie przerywając ubijania wlewamy do masy,

Na końcu dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy na blat, wyrównujemy górę.

galaretka

Sernik "Straciatella" z wiśniami
wykorzystałm kompot z 3/4litrowego słoja i uzupełniłam wodą

Kompot mocno podgrzewamy ale nie gotujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.

Galaretkę odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnej, lekko już gęstniejącej dodaje wiśnie i wylewamy na ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.