Sposób przygotowania:
Sernik szafranowy naczekoladowym spodzie
Spód czekoladowy. Roztopić czekoladę razem z masłem najlepiej w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubijać z cukrem na gęsta i puszysta masę. Ubite jajka delikatnie połączyć z ostudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej tortownicy o śr.24 cm i piec przez 15 minut. w temp.170 stopni. Sernik szafranowy: Masło,żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, ubijać przez 10 minut,aż masa będzie puszysta i kremowa.Ciągle miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać stopniowo twaróg na zmianę z budyniem i szafran. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód.Piec przez 40 minut. w temp. 175 stopni.Ostudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik wstawić do lodówki na około 3 godziny. Polać polewą czekoladową.
zewa
Paulina281080
jaNina