eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Sernik szafranowy naczekoladowym spodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe połączenie spodu czekoladowego z masą serową.

Sernik szafranowy naczekoladowym spodzie

Składniki:

Sernik szafranowy naczekoladowym spodzie

 

  • Spód czekoladowy:
  • 150 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa :
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 3 jajka

 

  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik szafranowy naczekoladowym spodzie
Spód czekoladowy. Roztopić czekoladę razem z masłem najlepiej w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubijać z cukrem na gęsta i puszysta masę. Ubite jajka delikatnie połączyć z ostudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej tortownicy o śr.24 cm i piec przez 15 minut. w temp.170 stopni. Sernik szafranowy: Masło,żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, ubijać przez 10 minut,aż masa będzie puszysta i kremowa.Ciągle miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać stopniowo twaróg na zmianę z budyniem i szafran. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód.Piec przez 40 minut. w temp. 175 stopni.Ostudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik wstawić do lodówki na około 3 godziny. Polać polewą czekoladową.