Sposób przygotowania:
Sernik tradycyjny
Ser wiejski zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy. W makutrze ucierać masło lub margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać po trochu sera i ucierać dalej do skończenia sera. Dodać zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Wsypać dwa budynie śmietankowe i wymieszać szpatułką.
Rodzynki zaparzyć wcześniej i dodać obsypane mąką.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać pod koniec mieszając mikserem hakami na wolnych obrotach.
Całość wylać na dużą blaszkę i włożyć do piekarnika, piec w 180 stopniach 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku.
Ostudzony można posypać cukrem pudrem.
Następnie dodawać po trochu sera i ucierać dalej do skończenia sera. Dodać zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Wsypać dwa budynie śmietankowe i wymieszać szpatułką.
Rodzynki zaparzyć wcześniej i dodać obsypane mąką.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać pod koniec mieszając mikserem hakami na wolnych obrotach.
Całość wylać na dużą blaszkę i włożyć do piekarnika, piec w 180 stopniach 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku.
Ostudzony można posypać cukrem pudrem.