jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sernik tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam takie serniki tradycyjne, najlepsze wychodzą z sera wiejskiego. Ja robię bez spodu , taki nam smakuje.

Sernik tradycyjny Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik tradycyjny

 

  • ser wiejski 2 kg
  • cukier puder 2,5 szklanki
  • zapach pomarańczowy lub cytrynowy 1 szt.
  • masło 1 kostka
  • budynie śmietankowe 2 szt.
  • jajka 10 szt.
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny
Ser wiejski zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy. W makutrze ucierać masło lub margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku.

Następnie dodawać po trochu sera i ucierać dalej do skończenia sera. Dodać zapach pomarańczowy lub cytrynowy. Wsypać dwa budynie śmietankowe i wymieszać szpatułką.

Rodzynki zaparzyć wcześniej i dodać obsypane mąką.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać pod koniec mieszając mikserem hakami na wolnych obrotach.

Całość wylać na dużą blaszkę i włożyć do piekarnika, piec w 180 stopniach 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku.

Ostudzony można posypać cukrem pudrem.
Sernik tradycyjny
Przygotować ser wiejski i zmielić przez maszynkę do mięsa 3 razy
Sernik tradycyjny
Msło utrzeć z cukrem i zółtkami . dodawać po trochu sera i ucierać pałką
Sernik tradycyjny
Dodać aromat,ubite białka i delikatnie wymieszać
Sernik tradycyjny
Gotowe ciasto wylać na blaszkę i piec 60 minut w 180 stopniach
Sernik tradycyjny
Ciasto wystudzone wyją z foremki
Sernik tradycyjny
Można posypać ckrem pudrem po wierzchu jeżeli ktoś preferuje słodsze ciasta

Tagi:

ciasto sernik