Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik tradycyjny z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny sernik z rodzynkami. Ciasto na każdą okazję, które zawsze się udaje. Smaczne ciasto dla prawdziwych łasuchów.

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Składniki:

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła,
  • 5 dag margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera białego,
  • 1/2 kostki masła,
  • 10 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1,5 łyżki mąki krupczatki,
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Przygotowanie składników

Sernik tradycyjny z rodzynkami
Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Sernik tradycyjny z rodzynkami
Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej

Sernik tradycyjny z rodzynkami
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam.

Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam.

Wyłożenie masy serowej

Sernik tradycyjny z rodzynkami
Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.