Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 360]

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo prosty sposób na urozmaicenie smaku tradycyjnego sernika. Wystarczy do masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladą i pierniczki. Efekt murowany.

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą

Składniki:

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą

na sernik:

  • 1,5 kg zmielonego 2 razy sera białego
  • 6 jajek
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag stopionego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie pierniczków lukrowanych (15 dag)
  • dodatkowo:cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą

Przygotowanie masy serowej:

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą
Do gotowej masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladą i wymieszać

Utrzeć ser dodając do niego po 1 jajku. Następnie ucierając dodawać cukry, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i stopione wystudzone masło, skórkę z cytryny. Delikatnie połączyć z połamaną gorzką czekoladą.

Etap końcowy:

Sernik tradycyjny z pierniczkami i czekoladą
Na połowie masy serowej rozłożyć pierniczki

Połowę masy serowej wylać do prostokątnej wysmarowanej tłuszczem blaszki. Rozłożyć w odstępach pierniczki. Rozsmarować równo pozostałą masę serową.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok.50-60 min. Wystudzony sernik wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem.