Sposób przygotowania:
Wieniec makowo migdałowyETAP 1:
Marcepan:
Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać.
Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma, zawijam w folię i wstawiam do lodówki.
Pralinki:
Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję do nich 40 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Masę zagniatam, wstawiam do lodówki. Z masy migdałowej formuję sześć kulek małych, które obklejam masą ciasteczkową i kulam kulki. Pozostałą czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej łyżkę masła. Trzy kulki polewam czekoladą gorzką, a trzy czekoladą białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pamiętajmy, że miseczka z czekoladą nie może sięgać dna wody, musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna.
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, żółtka, cukier i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową.
ETAP 2:
Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku.
ETAP 3:
Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smaruję oliwą, wykładam do niej wieniec, odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
ETAP 4:
Przed pieczeniem smaruję żółtkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 40-45 minut aż się zrumieni. Jak ostygnie dekoruję wieniec pralinkami które przyklejam na roztopioną czekoladę która mi została. Dekoruję czekoladą płynną, migdałami obranymi ze skórki.
SylaUla
skuter5
Czekoladka 2
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki