mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Wieniec makowo migdałowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami, które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu.

Wieniec makowo migdałowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieniec makowo migdałowy

 

  • masa marcepanowa:

 

  • 250 g migdałów
  • 3/4 szklanki cukier kryształ
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku migdałoweg
  • 1/3 szklanki wody

 

  • ciasto:

 

 

  • pozostałe:

 

 

  • pralinki:

 

  • 160 g ciastek typu herbatniki
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Wieniec makowo migdałowy

ETAP 1:

Wieniec makowo migdałowy
marcepan i masa makowa wyłozona na cieście

Marcepan:

Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać.

Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma, zawijam w folię i wstawiam do lodówki.

Pralinki:
Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję do nich 40 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Masę zagniatam, wstawiam do lodówki. Z masy migdałowej formuję sześć kulek małych, które obklejam masą ciasteczkową i kulam kulki. Pozostałą czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do niej łyżkę masła. Trzy kulki polewam czekoladą gorzką, a trzy czekoladą białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pamiętajmy, że miseczka z czekoladą nie może sięgać dna wody, musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna.

Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, żółtka, cukier i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową.

ETAP 2:

Wieniec makowo migdałowy
ciasto zwijam w rulon i nacinam wzdłuż na całej długości

Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku.

ETAP 3:

Wieniec makowo migdałowy
dwa paski ciasta zwinięte w warkocz nacieciem do góry

Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smaruję oliwą, wykładam do niej wieniec, odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut.

ETAP 4:

Wieniec makowo migdałowy
ciasto zwinięte w wieniec ułożone na formie

Przed pieczeniem smaruję żółtkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 40-45 minut aż się zrumieni. Jak ostygnie dekoruję wieniec pralinkami które przyklejam na roztopioną czekoladę która mi została. Dekoruję czekoladą płynną, migdałami obranymi ze skórki.