primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Sernik tradycyjny "Rosa"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na pyszny sernik dostałam od mojej mamy, a ona od swojej i tak było od zawsze. Mam do niego wielki sentyment.

Sernik tradycyjny "Rosa" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik tradycyjny "Rosa"

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • margaryna
  • SER:
  • 1 kg sera
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny "Rosa"
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto. Należy zagniatać je w miarę szybko. Następnie odstawić i przygotować ser. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do niech najpierw ser (dodawać małymi porcjami) i ucierać. Następnie dodać olej, mleko, łyżkę budyniu, proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Na blaszkę (wysmarowaną margaryną) wyłożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w zagrzanym piekarniku przez 60 minut.
Sernik tradycyjny "Rosa"
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto
Sernik tradycyjny "Rosa"
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
Sernik tradycyjny "Rosa"
Na wylanym na blaszce serze można zrobić delikatne wzorki.
Sernik tradycyjny "Rosa"
Gdy sernik sie upiecze pozostawić go na chwilkę w uchylonym, wyłączonym piekarniku