VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernik królewski z wanilią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik!

Sernik królewski z wanilią

Składniki:

Sernik królewski z wanilią

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 200 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 1 laska wanilii

 

  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Sernik królewski z wanilią
Ciasto:

Na stolnice przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa:

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dosypujemy budynie oraz ziarenka z wanilii. Cały czas miksujemy, stopniowo dodajemy twaróg. Wyłączamy mikser. W osobnej misce ubijamy 6 białek ( z ciasta i masy serowej). Delikatnie łączymy je z masą serową (ja mieszałam drewniana łyżką).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy spód foremki. Wlewamy gotową masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.

Sernik pieczemy przez 60 minut.