MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Sernik truflowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na pomysł tego sernika wpadłam kupując czekoladę truflową. Pomyślałam, że skoro na Święta musi być sernik, to może by tak tym razem spróbować nowego.

Sernik truflowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik truflowy

 

  • Kruchy spód:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 80 g czekolady truflowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru

 

  • Polewa:
  • 20 g czekolady truflowej
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sernik truflowy
Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu, aby masy nie zagotować). Studzimy. Masa serowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po 1 (max 2) łyżce sera i ucieramy do połączenia składników. Postępujemy tak do zużycia całego kilograma sera. Do masy dodajemy żółtka, 2 łyżki cukru i ostudzoną masę truflową. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Z pozostałych białek ubijamy pianę, pod koniec dodając pozostałe 2 łyżki cukru. Ubijamy aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo-truflowej i mieszamy łyżką ostrożnie, aby składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła. Masę wykładamy na podpieczony kruchy spód, wyrównujemy wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika ustawiając na 180 stopni. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Na koniec jeszcze raz zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Polewa: pozostałe kostki czekolady truflowej rozpuszczamy w 4 łyżkach śmietanki 30%. Studzimy i letnią rozprowadzamy na serniku. Całość wstawiamy do lodówki do skrzepnięcia polewy (najlepiej na noc).
Sernik truflowy
Ciastem wykładamy foremkę i nakłuwamy widelcem
Sernik truflowy
Do utartego z serem masła dodajemy pozostałe składniki
Sernik truflowy
Ubitą pianę z białek ostrożnie łączymy z masą serową
Sernik truflowy
Masę rozprowadzamy na podpieczonym spodzie