aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik truflowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sernik o smaku trufli jest wspaniały!

Sernik truflowy

Składniki:

Sernik truflowy

 

  • Ciasto:
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 17 dag biszkoptów okrągłych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Ser:
  • 5 jaj
  • 70 dag sera
  • 30 dag trufli w czekoladzie
  • 7 dag cukru
  • 1 polewa

Sposób przygotowania:

Sernik truflowy
Ciasto: Okrągłe biszkopty mielimy w maszynce do mięsa i zagniatamy ciasto z cukru, kakao, margaryny, cukru waniliowego i mielonych biszkoptów. Wykładamy go na foremkę 8/34 wyłożoną papierem do pieczenia. Ser: Trufle kroimy na drobniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Chłodne trufle miksujemy z 3 łyżkami sera, do momentu połączenia składników, i dopiero wtedy dodajemy pozostały ser, cukier i całe jajka. Miksujemy chwilę. Wylewamy ser na wyłożone ciasto, pieczemy 30 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Dekorujemy polewą.