Sposób przygotowania:
Sernik z czekoladą i suszoną żurawiną
1. Kruche ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, a następnie pokrojoną margarynę. Całość najpierw łączymy krojąc nożem, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto schładzamy 1/2 h w lodówce, a następnie wykładamy nim natłuszczony spód blachy (tortownicę). 2. Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera i budyniu oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą póżniej stopniowo dodajemy do masy serowej i delikatnie całość łączymy łyżką. Masę wylewamy na ciasto kruche i wkładamy do piekarnika - 180 stopni ok. 1 h. 3. Gdy sernik ostygnie czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta i posypujemy żurawiną.