SUPERPRZEPIS

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

  • 3
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

Delikatny sernik na zimno, z lekko kwaśnym musem i słodszym spodem skomponowanym z herbatników, fistaszków i cukierków w czekoladzie.

Składniki:

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

 

  • Na tortownicę o śr 28cm

 

  • Spód:
  • 1 paczka herbatników maślanych (250g)
  • 10 dkg fistaszków niesolonych
  • 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków)
  • 125 ml śmietanki 30%

 

  • Masa serowa:
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 50 dkg sera twarogowego podwójnie zmielonego
  • 300 g truskawek
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (ok 100g każdy)
  • 1 śmietan fix
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 125 ml wrzątku

 

  • Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 kopiaste łyżki cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

Spód:

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie
Cukierki zalewamy gorącą śmietanką i po 2 minutach mieszamy

Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie
Składniki na masę serową łączymy ze sobą

Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy to zrobić, jeszcze przed przygotowaniem spodu, będzie nam wtedy zdecydowanie szybciej. Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan fixem, dodajemy cukier puder, serki homogenizowane i ser twarogowy. Ucieramy mikserem. W blenderze rozdrabniamy truskawki i powoli dolewamy do masy serowej. Na końcu, cały czas mieszając delikatnym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Gotową masę przełożyć na nasz spód, uważając by boczne truskawki się nie wywróciły. Odkładamy do lodówki na ok godzinę.

Mus truskawkowy:

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie
Truskawki miksujemy i gorące łączymy z galaretkami

Z podanej ilości odkładamy ok 10 truskawek i kroimy je na mniejsze części. Pozostałe dokładnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem.