sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik truskawkowy jest prosty w przygotowaniu i efektowny. A ten aromat- poezja! Z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz.

Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu

 

  • Składniki na spód( tortownica 24 cm):
  • 240 g ciastek
  • 80 g masła

 

  • Mus truskawkowy:
  • 250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły)
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację)
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek)
  • 25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki )
  • ¼ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Masło roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy na dno formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree. Do misy blendera z puree, kolejno dodajemy serek ricotta, jogurt, śmietanę i cukier puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu). Masę serowo truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika.
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Masło roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy.
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree.
Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu
Do misy blendera z puree, kolejno dodajemy serek ricotta, jogurt, śmietanę i cukier puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu).