Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik przekładany biszkoptami masą budyniową i z wkładką truskawkową . Sernik jest pracochłonny ale efekt końcowy wynagradza ;)

Sernik truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik truskawkowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • Sernik:
  • 60dag sera na sernik
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 15 dag margaryny

 

  • Masa :
  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4-5 łyżek cukru
  • 25dag margaryny

 

  • Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy
Biszkopt jasny: Białka ubić z cukrem ciągle ubijając dodać żółtka , pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Biszkopt ciemny: Białka ubić z cukrem ciągle ubijając dodać żółtka , pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Sernik: Margarynę utrzeć z cukrem dodać po żółtku , ser i proszek budyniowy . Białka ubić na sztywną piane i wymieszać z sernikiem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut. Masa: Ugotować budyń z cukrem i ostudzić. Margarynę utrzeć dodać budyń i dobrze utrzeć .Wkładka truskawkowa: Truskawki podzielić na mniejsze kawałki nastawić na ogień dodać cukier i do gotującej się wsypać galaretki . Wymieszać zagotować i ostudzić. Przełożenie: biszkopt ciemny - 1/2 masy - sernik - 1/2 masy - tężejąca wkładka truskawkowa - biszkopt jasny - polewa
Sernik truskawkowy
Margarynę utrzeć z cukrem dodać po żółtku , ser i proszek budyniowy . Białka ubić na sztywną piane i wymieszać z sernikiem
Sernik truskawkowy
Upiec dwa biszkopty jeden jasny drugi ciemny
Sernik truskawkowy
Truskawki podzielić na mniejsze kawałki nastawić na ogień dodać cukier i do gotującej się wsypać galaretki . Wymieszać zagotować i ostudzić
Sernik truskawkowy
biszkopt ciemny - 1/2 masy - sernik - 1/2 masy - tężejąca wkładka truskawkowa - biszkopt jasny - polewa