rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sernik truskawkowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik na zimno, na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem świeżych truskawek jest najlepszym rozwiązaniem na "coś słodkiego" w upalne dni.

Sernik truskawkowa zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik truskawkowa zebra

 

 

  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w pół szklanki wrzątku
  • 125g roztopionego masła lub margaryny

 

  • Ser:
  • 2 żółtka
  • 200g miękkiego masła lub margaryny
  • 2x cukier waniliowy
  • 3 łyżki płaskie lub 2 pełne cukru pudru
  • 0.5 kg sera białego (ja użyłam gotowego z wiaderka, zmielonego, przeznaczonego do serników)
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej (50g)
  • 1 śmietana śnieżka w proszku
  • 1.5 szklanki mleka
  • szklanka zimnej wody
  • 1.5 szklanki musu truskawkowego ( ok. 0,4 kg zmiksowanych świeżych truskawek)
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wody
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

 

  • Wierzch:
  • ok. 30 truskawek
  • 2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowa zebra
Składniki na ciasto kruche siekamy i zagniatamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki, po czym wałkujemy i pieczemy na blaszce o wymiarach 24x36cm ok 30 minut w temp. 180st. Przestudzone ciasto łamiemy i kruszymy w mikserze, dodając pozostałe 2 składniki: galaretkę i roztopioną margarynę lub masło. Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy 26cm. Wkładamy do lodówki. Ser: Żółtka, masło (lub margaryna), cukier waniliowy,bitą śmietanę i cukier puder miksujemy. Dodajemy ser. Jeśli mamy zwykły biały ser, pamiętajmy, żeby go minimum raz przemielić (najlepiej dwa). Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody. Mleko zagotować. Gorącym rozprowadzić żelatynę i trochę przestygniętą wlać do reszty mleka. Gdy troszkę stężeje wlewamy do masy serowej i mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy galaretkę cytrynową, do drugiej mus truskawkowy i galaretkę truskawkową. Wlewamy na przygotowany wcześniej spód naprzemiennie (po 3-4 łyżki) zaczynając od środka. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Lekko zastygnięty sernik wyciągamy i układamy dookoła połówki truskawek, natomiast środek wysypujemy posiekanymi w małe kawałki. Całość zalewamy galaretką agrestową rozpuszczoną w ok 0.70l gorącej wody. Podajemy schłodzone- najlepiej na drugi dzień. Masa serowa po dodaniu mleka jest bardzo rzadka, ale zapewniam że zastyga.
Sernik truskawkowa zebra
Do pokruszonego ciasta dodajemy margarynę lub masło i galaretkę
Sernik truskawkowa zebra
Przygotowaną masą wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy 26cm
Sernik truskawkowa zebra
Masę serową nakładamy naprzemiennie zaczynając od środka
Sernik truskawkowa zebra
Wierzch przykrywamy truskawkami i zalewamy agrestową galaretką