renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik w cieście czekoladowo - kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łaciaty serniczek zachwyci nie tylko wyglądem, ale również smakiem i delikatnością masy serowej. Polecam.

Sernik w cieście czekoladowo - kawowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik w cieście czekoladowo - kawowym

 

  • Ciasto:
  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 1,5 szklanki maki
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 1 kg sera 3 x zmielonego
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 3 jaja
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • Dodatkowo cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Sernik w cieście czekoladowo - kawowym
Przygotowujemy bazę do ciasta: do garnka wrzucamy masło, cukier, dodajemy mleko, kawy i kakao i wszystko zagotowujemy i ochładzamy. Po ochłodzeniu mieszamy z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia, a na koniec delikatnie mieszamy z piana z białek.W czasie gdy baza do ciasta stygnie przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i żółtka, potem budynie. Na koniec delikatnie mieszamy z piana z białek. Na blaszkę wykładamy większą część ciasta, na ciasto masę serową, na która wykładamy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym
Z masła, cukru, kaw, kakao i mleka przygotowujemy bazę do ciasta.
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym
Ser ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę i budynie.
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym
Na blaszkę wykładamy większą część ciasta , na które dajemy masę serową.
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym
Na koniec na ser dajemy resztę ciasta i pieczemy w 180 stopniach.