Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik w kropki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszny sernik waniliowy na spodzie z ciasta, z bajaderkami w środku. Ładnie wygląda i dobrze smakuje :)

Sernik w kropki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik w kropki

 

  • Spód:
  • 200 g ciasta
  • 30 g masła
  • Bajaderki:
  • 400 g ciasta
  • 50 g śmietany 30%
  • 200 g kremu czekoladowego
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu mielonego
  • 200 g śmietany 30%
  • 120 g cukru waniliowego domowego
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Sernik w kropki
Spód: Do spodu i bajaderek użyłam ciasta kakaowego, każde typu murzynek będzie dobre. Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy. Dodać roztopione masło i zmiksować. Wysypać do tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki. Bajaderki: Do rondelka wlać śmietankę, dodać krem czekoladowy (typu nutella), mieszać podgrzewając na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu (odłożyć 2-3 łyżki okruchów do posypania wierzchu ciasta). Wlać masę z rondelka, wymieszać dokładnie. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżeczką masę, formować kulki, odkładać na talerz, wstawić do lodówki na godzinę. Następnie w 1/4 szklanki wrzątki rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym. Wlewać powoli żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wlać 2/3 masy na schłodzony spód, wrzucić kulki (kilka kulek mi zostało, rodzinka zjadła w oczekiwaniu na sernik ;)) lekko wciskając w masę serową. Wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Oprószyć odłożonymi okruszkami, pokroić w trójkąty i podawać
Sernik w kropki
Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy. Dodać roztopione masło i zmiksować. Wysypać do tortownicy
Sernik w kropki
Do rondelka wlać śmietankę, dodać krem czekoladowy (typu nutella), mieszać podgrzewając na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.
Sernik w kropki
Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu. Wlać masę z rondelka, wymieszać dokładnie. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżeczką masę, formować kulki, odkładać na talerz, wstawić do lodówki na godzinę.
Sernik w kropki
Wlać 2/3 masy na schłodzony spód, wrzucić kulki (kilka kulek mi zostało, rodzinka zjadła w oczekiwaniu na sernik ;)) lekko wciskając w masę serową. Wyłożyć resztę masy.