Sposób przygotowania:
Sernik w kropki
Spód: Do spodu i bajaderek użyłam ciasta kakaowego, każde typu murzynek będzie dobre. Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy. Dodać roztopione masło i zmiksować. Wysypać do tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki. Bajaderki: Do rondelka wlać śmietankę, dodać krem czekoladowy (typu nutella), mieszać podgrzewając na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Ciasto zmiksować w rozdrabniaczu (odłożyć 2-3 łyżki okruchów do posypania wierzchu ciasta). Wlać masę z rondelka, wymieszać dokładnie. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżeczką masę, formować kulki, odkładać na talerz, wstawić do lodówki na godzinę. Następnie w 1/4 szklanki wrzątki rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym. Wlewać powoli żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wlać 2/3 masy na schłodzony spód, wrzucić kulki (kilka kulek mi zostało, rodzinka zjadła w oczekiwaniu na sernik ;)) lekko wciskając w masę serową. Wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Oprószyć odłożonymi okruszkami, pokroić w trójkąty i podawać
zbysiowa
Alex_M
dzięki :) cieszę się, że Ci się podoba :)