Sposób przygotowania:
Sernik w czekoladowe łatki
Spód: Składniki ciasta zagniatam, robię dwie kule i wkładam do lodówki. Blachę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, ścieram na tarce jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 15 minut. Masa serowa: Czekoladę łamię na kawałki i roztapiam w kąpieli wodnej. Ser miksuję, dodaję stopniowo cukier, wbijam po jednym jajku. Dodaje esencję waniliową, śmietanę i miksuję. Odlewam 1,5 szklanki masy sernikowej a pozostałą cześć wylewam na podpieczony spód. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaje 1,5 szklanki masy sernikowej i mieszamy dokładnie. Wlewam masę do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Przystawiając tutkę do ciasta wyciskam porcje czekoladowej masy w sernik tworząc łatki. Kropki wyciskam w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 160*C piekarnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmuje i wstawiam do lodówki na całą noc.
marietta
i to i to.