Sposób przygotowania:
Sernik w paski waniliowo-czekoladowy
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z miękkim masłem oraz z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, a następnie, gdy wymienione produkty będą już zmiksowane dodać do nich całość białego sera trzykrotnie mielonego oraz 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru i dalej wszystko ucierać mikserem na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pianę wmieszać delikatnie łyżką do serowej masy zmiksowanej z jajkami, cukrami i budyniem. Powstałą sernikową masę podzielić na dwie części – jedną większą (tak około 2/3 całej ilości masy) i jedną mniejszą (1/3 całości masy). Do mniejszej części dodać krem czekoladowy i zmiksować go z serową masą, by była ona jednolita. Do większej części dolać kilka kropli aromatu waniliowego i wszystko wymieszać łyżką. Blachę przeciętnej wielkości wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać trochę waniliowej masy (tak 1/3 całości), a na nią wylać połowę czekoladowej serowej masy, na czekoladową masę wylać kolejną część jasnej serowej masy (2 część ze wszystkich 3 części), a na nią drugą i ostatnią warstwę czekoladowej masy, którą przykryć resztą waniliowej serowej masy. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.