Sposób przygotowania:
Seromakowiec w paski
Kruche ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojoną margarynę i całość siekam nożem. Dodaję pozostałe składni i zagniatam na miękkie ciasto. Owijam ciasto w folię i wkładam na godzinę do lodówki do schłodzenia. Blachę o wymiarach 37x23 cm (lub dwie podłużne keksówki) wykładam papierem do pieczenia i wykładam rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180*C ok. 15 minut. Masa makowa: Masę z puszki przekładam do miski i łączę z bułką tartą, aromatem waniliowym i ubitą na sztywno pianą ubitą z białek. Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję po łyżce sera. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą serową. Na podpieczone ciasto wykładam 1/2 masy makowej na połowę blachy (wzdłuż), obok wykładam masę serową, wyrównuję. Powtarzam warstwy, z tym że na masę makową wykładam masę serową, a na serową - makową masę.Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę godzinę.