Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sernik waniliowo limonkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serniczek łatwy i smaczny.

Sernik waniliowo limonkowy

Składniki:

Sernik waniliowo limonkowy

 

  • 1 spód gotowy lub własnoręcznie zrobiony
  • 2 opakowania sera philadelphia 227 g każdy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z limonki
  • trochę startej skórki z limonki
  • bita śmietana
  • opcjonalnie odrobina cukru drobnego zmieszanego z odrobiną cynamonu

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowo limonkowy
Spód jeśli trzeba go upiec najpierw to tak zrobić, ja nie zwróciłem uwagi, że na opakowaniu pisze, że nie trzeba go wstępnie piec ale wyszło i tak dobrze. Wyjąć ser z lodówki aby doszedł do temp. pokojowej lub podgrzać lekko w mikrofalówce. Ubić ser z cukrem na gładką masę, dodać po jednym jajku ubijając, dodać mąkę, kwaśną śmietanę, wanilię i startą skórkę limonki i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika 1175 C na ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia i następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Podać z kulką bitej śmietany posypanej startą skórką limonki i cukrem cynamonowym.