renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik wiśniowo-migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Trochę inny, ale równie smaczny serniczek z serka mascarpone i śmietany, z dodatkiem wiśni i migdałów.

Sernik wiśniowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiśniowo-migdałowy

 

  • Ciasto
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram margaryny
  • Masa:
  • 600 gram serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • Wiśnie i płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sernik wiśniowo-migdałowy
Ze składników na ciasto, zarobić ciasto i podzielić na 2 części (większą i mniejszą), jedną wyłożyć dno blaski, drugą schłodzić w lodówce. Masę przygotować następująco: Białka ubić na sztywno z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z serkiem mascarpone i budyniami. Połączyć białka z masą. Wylać ta masę na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i wiśniami. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.
Sernik wiśniowo-migdałowy
Na stolnicę wyłożyć składniki na ciasto i zarobić je.
Sernik wiśniowo-migdałowy
następnie ciasto podzielić na 2 części. Większą wyłożyć blaszkę.
Sernik wiśniowo-migdałowy
Ser mascarpone, śmietanę i budynie połączyć ze sobą, a następnie z białkami ubitymi z cukrem.
Sernik wiśniowo-migdałowy
Wyłożyć masę na ciasto, potem migdały, wiśnie i ciasto.