Sposób przygotowania:
Sernik wiśniowy
Blachę o wym.26 na 38cm.smarujemy margaryna i obsypujemy tarta bułka.Makę i proszek do pieczenia przesiewamy w misce przez sitko, dodajemy margarynę,wczesniej wyjetą z lodówki ,pokrojona w kostkę, ugniatamy w rekach dodając cukier puder i żółtka ,wyjmujemy z miski i dobrze ugniatajac formujemy z ciasta kulę.Blachę wylepiamy ciastem,nakuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 170% na około 10min. Robimy masę serową- Białka oddzielamy od zółtek , żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodajemy ostudzone płynne masło, mąkę krupczatkę, budyń następnie cały czas miksując dodajemy po łyzce sera, olejek migdałowy, sok z cytryny, migdały w płatkach ,skórke pomarańczową, uprzednio namoczone w wodzie i odsaczone na sitku rodzynki,trochę wiśni (reszte zostawiamy do dekoracji )i owoce papayi . Na koniec ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli pianę z białek i delikatnie po łyzce łączymy ją z sernikiem Masę sernikową układamy na podpieczonym ciescie i wkładamy na 50 -55min. do piekarnika rozgrzanego do 170 -180%.Teraz robimy polewe- sok z wisni zagotowujemy z 3 łyzkami cukru ,zostawiajac około 3/4 szklanki (będzie nam potrzebna do rozrobienia z kiślem) ,gdy nam sie zagotuje dodajemy połączony z sokiem kisiel ,zagotowujemy dobrze mieszajac i odstawiamy na bok do ostudzenia ,co jakis czas jeszcze mieszając. Lekko ostudzony sernik pokrywamy polewa z wiśniową i dekorujemy wisniami.SMACZNEGO!
Sarenka
luna
andzia67
Natala1210
misia53