andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Sernik wiśniowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny serniczek z wisienkami

Sernik wiśniowy

Składniki:

Sernik wiśniowy

 

  • Na kruche ciasto
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 paczki margaryny kasi
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • Na mase serową
  • 1kg sera na sernik w wiaderku
  • 8 jaj
  • kostka masła
  • 2 lub 1,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyzki mąki krupczatki
  • 1 budyń smietankowy
  • 1/2 olejku migdałowego
  • 1 mała paczka migdałów w płatkach
  • garsć rodzynek
  • 100g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garsć kostek papayi
  • sok z 1 cytryny

 

  • oraz
  • 1 kisiel wisniowy
  • 3łyzki cukru
  • 1 słoik 680g wisni drylowanych
  • bułka tarta do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Sernik wiśniowy
Blachę o wym.26 na 38cm.smarujemy margaryna i obsypujemy tarta bułka.Makę i proszek do pieczenia przesiewamy w misce przez sitko, dodajemy margarynę,wczesniej wyjetą z lodówki ,pokrojona w kostkę, ugniatamy w rekach dodając cukier puder i żółtka ,wyjmujemy z miski i dobrze ugniatajac formujemy z ciasta kulę.Blachę wylepiamy ciastem,nakuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 170% na około 10min. Robimy masę serową- Białka oddzielamy od zółtek , żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, dodajemy ostudzone płynne masło, mąkę krupczatkę, budyń następnie cały czas miksując dodajemy po łyzce sera, olejek migdałowy, sok z cytryny, migdały w płatkach ,skórke pomarańczową, uprzednio namoczone w wodzie i odsaczone na sitku rodzynki,trochę wiśni (reszte zostawiamy do dekoracji )i owoce papayi . Na koniec ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli pianę z białek i delikatnie po łyzce łączymy ją z sernikiem Masę sernikową układamy na podpieczonym ciescie i wkładamy na 50 -55min. do piekarnika rozgrzanego do 170 -180%.Teraz robimy polewe- sok z wisni zagotowujemy z 3 łyzkami cukru ,zostawiajac około 3/4 szklanki (będzie nam potrzebna do rozrobienia z kiślem) ,gdy nam sie zagotuje dodajemy połączony z sokiem kisiel ,zagotowujemy dobrze mieszajac i odstawiamy na bok do ostudzenia ,co jakis czas jeszcze mieszając. Lekko ostudzony sernik pokrywamy polewa z wiśniową i dekorujemy wisniami.SMACZNEGO!