Sposób przygotowania:
Sernik z konfiturą wiśniową
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 150 gram cukru, szczyptę soli, masło i wbić jedno jajko. Szybko zagnieść ciasto na kruszonkę. Połowę kruszonki rozsypać na dnie natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Kruszonkę docisnąć i na niej rozsmarować konfiturę wiśniową. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Do twarogu dodać resztę konfitury oraz proszek budyniowy, utrzeć na gładką masę. Dodać 4 jajka i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na posmarowanym konfiturą spodzie. Wierzch wyrównać, posypać resztą kruszonki oraz płatkami migdałowymi. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony zostawić około 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.