szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Sernik z konfiturą wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sernik z konfiturą wiśniową

Sernik z konfiturą wiśniową

Składniki:

Sernik z konfiturą wiśniową

 

  • 2 szklanki mąki
  • 350 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 250 gram konfitury wisniowej
  • 800 gram półtłustego, mielonego twarogu
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 gram płatków migdałowych
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz i maka do formy

Sposób przygotowania:

Sernik z konfiturą wiśniową
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 150 gram cukru, szczyptę soli, masło i wbić jedno jajko. Szybko zagnieść ciasto na kruszonkę. Połowę kruszonki rozsypać na dnie natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Kruszonkę docisnąć i na niej rozsmarować konfiturę wiśniową. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Do twarogu dodać resztę konfitury oraz proszek budyniowy, utrzeć na gładką masę. Dodać 4 jajka i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na posmarowanym konfiturą spodzie. Wierzch wyrównać, posypać resztą kruszonki oraz płatkami migdałowymi. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony zostawić około 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.