Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ser dokładnie połączyć z mąką i śmietaną. Cukier utrzeć z żółtkami i aromatem, stopniowo dodawać ser.

Sernik z bezą

Składniki:

Sernik z bezą

 

  • 600g twarogu
  • ¾ szklanki śmietanki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 150g cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • beza:
  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą
Ser dokładnie połączyć z mąką i śmietaną. Cukier utrzeć z żółtkami i aromatem, stopniowo dodawać ser. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć masę sernikową. Piec ok. 40 min. w 200 st. C. Białka ubić na pianę z cukrem i mąką. Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temp. do 150 st. C. Rozłożyć bezę na cieście, piec jeszcze ok. 10 min. aż beza będzie rumiana.